Każda roślina w trakcie wegetacji musi stawiać czoła wielu zagrożeniom. Niestety lista potencjalnych niebezpieczeństw nie jest krótka.
Jest kilka źródeł stresu środowiskowego, który może mieć ogromny wpływ na rozwój roślin, ich wzrost oraz plonowanie. Na szczęście roślina nie musi być „osamotniona” w walce z tymi zagrożeniami. Można jej pomóc stosując krzem organiczny. Większość najważniejszych funkcji jakie pierwiastek ten pełni w roślinie i środowisku rolniczych opisaliśmy we wpisie „Funkcje krzemu w roślinie”.
Poniżej zamieszczamy listę najważniejszych źródeł stresu biotycznego i abiotycznego roślin uprawnych. Warto zwrócić uwagę, że część z poniższych pozycji można kliknąć. Czyniąc to zostaniecie przeniesieni do miejsca, w którym szerzej opisujemy dany problem. Pozostałe podpunkty zostaną podlinkowane w przyszłości. Wśród najważniejszych problemów z jakimi musi się mierzyć każda roślina należy wymienić:
- presja patogenów
- niska temperatura
- niskie pH
- niska zawartość próchnicy
- wzrost toksyczności aluminium
- zmniejszenie pojemności kompleksu sorpcyjnego
- zasolenie gleb
- wysoka temperatura, stres suszy