Każdy kto nie przepada za selerem, jarmużem czy szpinakiem od niedawna ma jeden powód więcej, aby wyeliminować powyższe produkty z codziennej diety. Gorzej, że razem z niesławną “zieleninką” na liście warzyw i owoców z dużą ilością pozostałości pestycydów znalazły się również truskawki, wiśnie czy smakowite jabłka.
Pestycydy w warzywach
Pod koniec marca w amerykańskiej prasie pojawiły się komunikaty dotyczące zawartości pestycydów w żywności. Mowa o warzywach i owocach, które na wskroś kojarzą się ze zdrowym trybem życia i witalnością. Okazuje się niestety, że produkty te można podzielić na dwie grupy: takie, które “zatrzymują” w sobie duże ilości pestycydów oraz te określane mianem “czystych”. Zawartość środków ochrony roślin stwierdzono w wielu gatunkach warzyw i owoców popularnych na całym globie, w tym w Polsce.
Grupa robocza ds. Ochrony Środowiska (amerykańska organizacja Environmental Working Group) ogłosiła listę 12 owoców i warzyw, które mają najwięcej pozostałości po pestycydach. Bazując na danych Departamentu Rolnictwa USA specjaliści organizacji ustalili, że ponad 90 procent próbek truskawek, jabłek, wiśni, szpinaku, nektaryn i jarmużu wykazało pozytywny wynik na obecność dwóch lub więcej pestycydów. W przypadku jarmużu wiele próbek wskazywało na obecność 18 pestycydów (!).
W przewodniku “Pestycydy w produktach 2019” pracownicy EWG oznajmili, że „prawie 70 procent produktów sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych zawiera pozostałości pestycydów”. Dane analityczne pochodzą z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa. Przewodnik został stworzony, aby pomóc konsumentom w zmniejszeniu ich „narażenia na pestycydy w jak największym stopniu”, informując o tym, jakie owoce i warzywa najlepiej kupować organiczne, a jakie uprawiane w systemie konwencjonalnym wyróżniają się niskim poziomem pozostałości pestycydów.
W oparciu o te informacje przygotowaliśmy listę 12 warzyw i owoców, które uprawiane w systemie konwencjonalnym “zatrzymują” największą ilość pozostałości środków ochrony roślin. W przypadku poniższych produktów zaleca się spożywanie warzyw i owoców z upraw ekologicznych. Im wyższe miejsce na naszej liście… tym gorzej.
Miejsce 1 – truskawki
![Niestety... smakowite truskawki także najlepiej kupować z upraw ekologicznych.](http://i0.wp.com/www.akademiakrzemu.pl/wp-content/uploads/2019/05/truskawki_pestycydy-1024x683.jpg)
Miejsce 2 – szpinak
![Szpinak również sklasyfikowano jako ten, który ma w sobie dużo pozostałości pestycydów.](http://i0.wp.com/www.akademiakrzemu.pl/wp-content/uploads/2019/05/szpinak_pestycydy-1024x682.jpg)
Miejsce 3 – jarmuż
![Wśród badanych warzyw i owoców wiele próbek jarmużu wskazywało na obecność 18 pestycydów.](http://i0.wp.com/www.akademiakrzemu.pl/wp-content/uploads/2019/05/jarmuż_pestycydy-1024x682.jpg)
Miejsce 4 – nektarynki
!["Parszywą 12" Akademii Krzemu uzupełniają również nektarynki.](http://i0.wp.com/www.akademiakrzemu.pl/wp-content/uploads/2019/05/nektarynka_pestycydy-1024x682.jpg)
Miejsce 5 – jabłka
![Jabłka niestety należą do owoców, które zatrzymują w sobie dużo pozostałości pestycydów.](http://i0.wp.com/www.akademiakrzemu.pl/wp-content/uploads/2019/05/jabłko_pestycydy-1024x683.jpg)
Miejsce 6 – winogrona
![Winogrona znajdują się na liście owoców, w których stwierdzono sporo pozostałości po środkach ochrony roślin.](http://i0.wp.com/www.akademiakrzemu.pl/wp-content/uploads/2019/05/winogrono_pestycydy-1024x682.jpg)
Miejsce 7 – brzoskwinie
![Brzoskwinie również najlepiej kupować z upraw ekologicznych, ponieważ te z upraw konwencjonalnych mają zwykle dużą zawartość pestycydów.](http://i0.wp.com/www.akademiakrzemu.pl/wp-content/uploads/2019/05/brzoskwinia_pestycydy-1024x683.jpg)
Miejsce 8 – wiśnie
![Wiśnie najlepiej spożywać z plantacji ekologicznych.](http://i0.wp.com/www.akademiakrzemu.pl/wp-content/uploads/2019/05/wiśnie_pestycydy-1024x682.jpg)
Miejsce 9 – gruszki
![Gruszki również znalazły się na naszej liście owoców i warzyw z dużą ilością pozostałości pestycydowych.](http://i0.wp.com/www.akademiakrzemu.pl/wp-content/uploads/2019/05/gruszka_pestycydy-1024x682.jpg)
Miejsce 10 – pomidory
![Pomidory to warzywa wrażliwe na stosowanie środków ochrony roślin.](http://i0.wp.com/www.akademiakrzemu.pl/wp-content/uploads/2019/05/pomidory_pestycydy-1024x682.jpg)
Miejsce 11 – seler
![Seler również znalazł się na naszej liście "Parszywa 12".](http://i0.wp.com/www.akademiakrzemu.pl/wp-content/uploads/2019/05/seler_pestycydy-1024x682.jpg)
Miejsce 12 – ziemniaki
![Ziemniaki z uwagi na pozostałości po pestycydach najlepiej kupować z upraw ekologicznych.](http://i0.wp.com/www.akademiakrzemu.pl/wp-content/uploads/2019/05/ziemniak_pestycydy-1024x683.jpg)
Bardziej optymistyczna druga część tego materiału dostępna jest tutaj: “TOP15 – “czyste” warzywa i owoce”