Każdy kto nie przepada za selerem, jarmużem czy szpinakiem od niedawna ma jeden powód więcej, aby wyeliminować powyższe produkty z codziennej diety. Gorzej, że razem z niesławną “zieleninką” na liście warzyw i owoców z dużą ilością pozostałości pestycydów znalazły się również truskawki, wiśnie czy smakowite jabłka.
Pestycydy w warzywach
Pod koniec marca w amerykańskiej prasie pojawiły się komunikaty dotyczące zawartości pestycydów w żywności. Mowa o warzywach i owocach, które na wskroś kojarzą się ze zdrowym trybem życia i witalnością. Okazuje się niestety, że produkty te można podzielić na dwie grupy: takie, które “zatrzymują” w sobie duże ilości pestycydów oraz te określane mianem “czystych”. Zawartość środków ochrony roślin stwierdzono w wielu gatunkach warzyw i owoców popularnych na całym globie, w tym w Polsce.
Grupa robocza ds. Ochrony Środowiska (amerykańska organizacja Environmental Working Group) ogłosiła listę 12 owoców i warzyw, które mają najwięcej pozostałości po pestycydach. Bazując na danych Departamentu Rolnictwa USA specjaliści organizacji ustalili, że ponad 90 procent próbek truskawek, jabłek, wiśni, szpinaku, nektaryn i jarmużu wykazało pozytywny wynik na obecność dwóch lub więcej pestycydów. W przypadku jarmużu wiele próbek wskazywało na obecność 18 pestycydów (!).
W przewodniku “Pestycydy w produktach 2019” pracownicy EWG oznajmili, że „prawie 70 procent produktów sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych zawiera pozostałości pestycydów”. Dane analityczne pochodzą z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa. Przewodnik został stworzony, aby pomóc konsumentom w zmniejszeniu ich „narażenia na pestycydy w jak największym stopniu”, informując o tym, jakie owoce i warzywa najlepiej kupować organiczne, a jakie uprawiane w systemie konwencjonalnym wyróżniają się niskim poziomem pozostałości pestycydów.
W oparciu o te informacje przygotowaliśmy listę 12 warzyw i owoców, które uprawiane w systemie konwencjonalnym “zatrzymują” największą ilość pozostałości środków ochrony roślin. W przypadku poniższych produktów zaleca się spożywanie warzyw i owoców z upraw ekologicznych. Im wyższe miejsce na naszej liście… tym gorzej.
Miejsce 1 – truskawki

Miejsce 2 – szpinak

Miejsce 3 – jarmuż

Miejsce 4 – nektarynki

Miejsce 5 – jabłka

Miejsce 6 – winogrona

Miejsce 7 – brzoskwinie

Miejsce 8 – wiśnie

Miejsce 9 – gruszki

Miejsce 10 – pomidory

Miejsce 11 – seler

Miejsce 12 – ziemniaki

Bardziej optymistyczna druga część tego materiału dostępna jest tutaj: “TOP15 – “czyste” warzywa i owoce”