Prezentujemy ostatni odcinek naszej serii przymrozkowej. Dzisiaj bardzo konkretnie, piszemy bowiem jakie temperatury są w stanie wytrzymać drzewa owocowe. Pąki, tuż przed ukazaniem się różowych pąków marzną w temp. -3,9 °C. Kwiaty marzną w temp. -2,2 °C. Młode zawiązki owoców w temp -1,7 °C. W marcu bardzo wrażliwe na przemarzanie jest nasada krótkopędu. Wrażliwość na mróz od największej do najmniejszej przedstawia się następująco: grusze > śliwy > czereśnie > wiśnie > jabłonie.
Oto nasz cykl przymrozkowy:
- Ochrona roślin przed przymrozkami – sposoby i skuteczność.
- Jak sobie poradzić z przymrozkami? Minerały i mikroorganizmy.
- Wytrzymałość pąków na przymrozki wiosenne. (tu jesteś)
Poniżej najniższe temperatury przy których nie zanotowano uszkodzeń w wybranych uprawach sadowniczych.
Jabłoń:
- tuż przed różowym pąkiem: -3,9 °C
- kwitnienie: -2,2 °C
- młode zawiązki: -1,7 °C
Grusza
- tuż przed różowym pąkiem: -3,9 °C
- kwitnienie: -2,2 °C
- młode zawiązki: -1,1 °C
Śliwa
- tuż przed różowym pąkiem: -3,9 °C
- kwitnienie: -2,2 °C
- młode zawiązki: -1,1 °C
Czereśnia
- tuż przed różowym pąkiem: -2,2 °C
- kwitnienie: -2,2 °C
- młode zawiązki: -1,1 °C
Brzoskwinia
- tuż przed różowym pąkiem: -3,9 °C
- kwitnienie: -2,8 °C
- młode zawiązki: -1,1 °C
Morela
- tuż przed różowym pąkiem: -3,9 °C
- kwitnienie: -2,2 °C
- młode zawiązki: -0,6 °C
Jeśli chcesz dowiedzieć się jak zabezpieczyć rośliny przed mrozem: kliknij