Całoroczny trud związany z uprawą danego gatunku zmierza do wytworzenia jak największego plonu o możliwie najlepszej jakości. Niestety zdarza się, że cały nasz wysiłek zostaje unicestwiony przez choroby grzybowe. W tym wpisie podpowiadam, jak ustrzec się takich problemów.
Pogoda i choroby grzybowe
W odróżnieniu od minionego sezonu, w tym roku wyzwaniem dla plantatorów może być kapryśna pogoda. Podtrzymywanie odporności na stres biotyczny i abiotyczny, to ciągle aktualne zagadnienia. Oprócz problemu z mszycami, trzeba uważać na choroby grzybowe.
Na problem z chorobami grzybowymi składa się wiele czynników. Mowa o przedplonie czy sposobie nawożenia. Ważna jest forma dostarczanych składników pokarmowych oraz stosowana agrochemia (czy też jej brak). Podobnie sytuacja wygląda z wykorzystaniem preparatów mikrobiologicznych. W każdym z tych aspektów można popełnić błędy. O ile uczenie się na własnych błędach jest cenne, o tyle okazja do wykorzystania wyciągniętych wniosków może pojawić się dopiero za rok. Lepiej jest dokonać koniecznych zmian w bieżącym sezonie.
Wachlarz możliwości zawsze podlega ograniczeniom i często zdarza się, że spośród 5 sposobów poprawy sytuacji, w praktyce pozostaje tylko jeden. Szczególnie, gdy problem z chorobami chcemy rozwiązać środkami konwencjonalnymi. Wynika to chociażby z czasu, jaki pozostał do zbioru owoców, czy innej uprawy. Obowiązuje nas bowiem okres karencji.
W przypadku konieczności podjęcia działań ograniczających negatywne skutki pogody i słabszej odporności roślin, z pomocą przychodzą preparaty biologiczne. Tutaj mamy swobodę stosowania. Szerokie możliwości aplikacji w różnych problemach daje na przykład ZumSil i AdeSil, czyli preparaty na bazie biogennego krzemu pochodzącego z okrzemek. Dodatkowym wsparciem jest FungiZum – czyli preparat biologiczny wykorzystujący atuty bakterii Peanibacillus Polymyxa. Pomocna może być również EmFarma.
Mieszaniny powyższych preparatów można wykorzystać w walce chorobami grzybowymi pojawiającymi się w trakcie zbiorów (np. szara pleśń) czy też w budowaniu trwałości pozbiorczej owoców (np. borówki, malin, porzeczek i innych jagodowych). Dotyczy to wszystkich owoców, jednak jest to szczególnie ważne dla tych przeznaczonych na rynek deserowy.
![Ten widok jest dobrze znany producentom truskawek.](http://i0.wp.com/www.akademiakrzemu.pl/wp-content/uploads/2020/07/epole_wzmacnianie_roslin_latem_03-1024x682.jpg)
Jak stosować preparaty biologiczne?
Poniżej prezentuję ogólne zasady stosowania wyżej wspomnianych rozwiązań. Nieco dalej, już bardziej konkretnie podpowiadam, co możemy zrobić w kontekście konkretnych upraw.
Działanie zapobiegawcze przed chorobami grzybowymi. Na początek, około tydzień przed rozpoczęciem zbioru warto zastosować FungiZum w dawce 5 l/ha, lub zestaw dwuskładnikowy FungiZum Complex w dawce 5 l FungiZumu + 0,5 l ZumSilu (wzmocnione działanie FungiZumu). Następnie proponuję powtarzać zabiegi ZumSilem w dawce 0,5 l/ha co kilka dni. Jeśli opady deszczu są częste, to nawet co 4-7 dni.
Jeśli w trakcie wegetacji występuje silna presja chorób lub kumuluje się negatywny wpływ kilku patogenów, to dobrym pomysłem będzie zwiększenie dawki ZumSilu do 1, a nawet 1,5 l/ha.
W przypadku pożytecznych mikroorganizmów zawartych w produkcie EmFarma proponuję zastosować na początek 20 l tego środka tydzień przed początkiem zbioru, a następnie ponawiać zabiegi ZumSilem we wcześniej wspomnianych dawkach. W takcie zbiorów świetnie sprawdzi się mieszanina 5 l EmFarmy + 0,3-0,5 l ZumSilu. Jest to sprawdzony sposób biologicznej kontroli rozprzestrzeniania się szarej pleśni i wydłużania życia świeżo zebranych owoców na półce.
Wspieranie latem upraw jagodowych
Borówka amerykańska. Zawsze warto podnosić zdolność roślin do lepszego zatrzymywania wody i szybszego gromadzenia cukrów. Większe oraz smaczniejsze owoce o dłuższej trwałości pozbiorczej z pewnością odwzajemnią poniesione nakłady. Jeśli ktoś jeszcze nie zasilił swojej plantacji ZumSilem, to koniecznie powinien to zrobić w dawce 1 l /ha. Jeżeli kwas ortokrzemowy był już w użyciu, to wystarczy ponowić aplikacje ZumSilem w dawce 0,5 l/ha. Ponieważ zagrożenie ze strony szarej pleśni jest bardzo realne, warto zastosować biologiczną pomoc. Dobrym rozwiązaniem będzie FungiZum w dawce 5 l/ha, stosowany w zależności od potrzeb co 1-2 tygodnie.
Truskawki. Po pielęgnacyjnym skoszeniu liści, truskawki muszą zbudować potencjał plonotwórczy na przyszły rok. Im rośliny będę zdrowsze jesienią, tym mniejsza presja chorób wystąpi wiosną. Truskawki z pewnością odwdzięczą się za dawkę krzemu w postaci AdeSilu (6 kg/ha) i ZumSilu (1 l/ha). Z uwagi na ogromny problem z szarą pleśnią na planacjach truskawki w tym roku celowe będzie zastosowanie 5-10 l/ha FungiZumu, aby bakterie ograniczyły rozwój grzybów.
![Uprawa winogron porażona grzybem z rodzaju Botrytis.](http://i0.wp.com/www.akademiakrzemu.pl/wp-content/uploads/2020/07/epole_wzmacnianie_roslin_latem_02-1024x682.jpg)
Z kolei nasadzenia nowych plantacji, to zawsze poważne wyzwanie i inwestycja w przyszłość. Właśnie dlatego nie powinno się pomijać wsparcia środowiska glebowego zarówno AdeSilem (10 kg/ha), ZumSilem (1l/ha), jak i FungiZumem (10 l/ha). Pozwoli to zaktywizować glebę oraz znacznie zwiększyć ilość składników pokarmowych dostępnych dla sadzonek. Aplikacja tego zestawu będzie szczególnie pomocna w sytuacji, gdy odczyn gleby nie jest idealny. Wprowadzenie FungiZumu zredukuje problemy z chorobami grzybowymi nie tylko w ryzosferze, ale także pomoże w walce z szarą pleśnią. Warto przejrzeć propozycję sklepu internetowego, ponieważ obecnie trwa promocja na trójelementowy zestaw.
Porzeczki. Zbiory za nami, ale wegetacja i budowanie potencjału plonotwórczego ciągle przed nami. Po tegorocznym owocowaniu krzewy potrzebują wsparcia w stawianiu czoła coraz częściej pojawiającym się ogniskom chorobowym, takim jak opadzina liści porzeczki, antraknoza czy rdza wejmutkowo-porzeczkowa. Przędziorek także nie będzie czekał i dodatkowo osłabi przyszłe pąki kwiatostanowe. W tej uprawie sprawdzi się podanie ZumSilu (0,5 l/ha) dla podniesienia odporności na choroby, a także AdeSilu (stężenie 1 %) – dla ograniczenia działalności szkodników. Długodziałająca forma krzemu przełoży się także na lepszą kondycję roślin w przyszłym roku.
Wspieranie latem upraw sadowniczych
Jabłoń. Jabłka, chociaż jeszcze niewielkie, to coraz bardziej cieszą oko. W okresach niedoboru opadów pomocny okaże się ZumSil (0,5-1 l/ha), który pozwoli im zdecydowanie lepiej wykorzystać dostępną wodę do budowy plonu, a także przyśpieszy rozkład środków ochrony roślin stosowanych do zwalczania mszyc.
Co więcej, przed nami okresy intensywnych operacji słonecznych, jakie występują zwykle w sierpniu, i związanymi z nimi poparzeniami owoców. Najlepszym wsparciem w tym problemie okaże się AdeSil (stężenie 1-1,5 %). Cienki biały film, jaki pozostanie po zabiegu tym preparatem, odbija promieniowanie słoneczne, zapobiegając „gotowaniu” się owoców. Godną podkreślenia kwestią jest fakt, iż stosując AdeSil uzyskamy także wsparcie w walce z mszycą, gdyż okrzemki niszczą mechanicznie pancerzyk chitynowy szkodników. W tej sytuacji najlepiej poradzi sobie zestaw AdeSilu z FungiZumem Complex (o czym mówiłem również w trakcie mojego vloga na kanale YouTube).
Dzięki nawożeniu AdeSilem nie tylko uzyskamy większy udział owoców deserowych, ale także wpłyniemy na ich lepsze wybarwienie, mniejsze ordzawienie i lepszy smak.
![Owoce przed promieniami UV można chronić stosując AdeSil.](http://i0.wp.com/www.akademiakrzemu.pl/wp-content/uploads/2020/07/epole_wzmacnianie_roslin_latem_01-1024x683.jpg)
Wspieranie latem upraw rolniczych
Spośród roślin rolniczych, u których warto rozważyć wsparcie krzemem, z pewnością można wymienić buraki cukrowe, soję, czy ziemniaki. Zarówno buraki, jak i ziemniaki wykazują duże zapotrzebowanie na wodę. Mimo, że w tym roku w wielu rejonach Polski jej nie brakuje, to występuje wyższa presja chorób i dlatego rekomendujemy wsparcie krzemowo-bakteryjne w postaci zestawu Fungizum Complex (5,5 l/ha). Szczególnie odmiany późniejsze oddadzą z nawiązką każdy gram zainwestowanego w ich uprawę krzemu.
Wspieranie latem upraw warzywniczych
Warzywa są szczególnie wymagające pod względem glebowych zasobów wody. Większość z nich jest w fazie intensywnych przyrostów biomasy. Zarówno korzeniowe, dyniowate, jak i liściaste odwdzięczą się za szybko przyswajalny krzem w postaci ZumSilu. Wpłynie on nie tylko na lepsze zniesienie okresów suszy, ale także pozwoli na wzrost plonu i jednocześnie poprawi jego jakość. U warzyw korzeniowych uzyskamy lepsze wyrównanie korzeni i większy udział tych handlowych, a także wyższą jakość skórki, która przełoży się na odporność na uszkodzenia w trakcie zbiorów. W okresie problemów z mszycami, szczególnie na kapuście czy sałacie, pomocny okaże się zestaw FungiZum Complex w dawce 5,5 l/ha.
Tak jak woda potrzebna jest wszystkim gatunkom roślin, tak niektórym dodatkowo potrzebna jest także ochrona przed szkodnikami. W przypadku problemów z tantnisiem krzyżowiaczkiem pomocny okaże się AdeSil, który nie tylko będzie świetnym źródłem krzemu dla roślin, ale także ograniczy działalność tego szkodnika. Do tego celu potrzebny jest AdeSil w stężeniu 1% z dobrym adiuwantem. Konieczna jest również niezbędna ilość cieczy roboczej do dokładnego pokrycia roślin. Bez wątpienia, najsilniejszym wsparciem roślin będzie zestaw trójskładnikowy FungiZum Complex + AdeSil. Jeden zestaw w zależności od skali problemów wystarczy na 1-4 hektarów.
Autor: dr inż. Jan Golba