Zebraliśmy dla Was szereg wyników badań i doświadczeń polowych dotyczących stosowania krzemu w różnych uprawach. Część z nich prowadzona była przez pracowników naukowych, a część przez rolników i plantatorów. W kolejnych tekstach będziemy się z Wami dzielić wynikami tych doświadczeń. Tematem na dzisiaj jest nawożenie krzemem w papryce.
Poniższe doświadczenie, to doświadczenie rejestrowe przeprowadzone na dwóch odmianach papryki: czerwonoowocowej Veronie F1 i żółtoowocowej Velez F1. Doświadczenie miało na celu sprawdzenie wpływu preparatów krzemowych AdeSil, ZumSil i SiliTom na plon, jakość i parametry biometryczne papryki.
Badania przeprowadzono w 2017 roku (okres uprawy 20.05-10.11) tunelu foliowym przy Zakładzie uprawy i nawożenia roślin warzywniczych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Zabiegi polowe
Preparaty zastosowano kilkukrotnie w następujących terminach: 24.V, 14.VI, 28.VI, 19.VII, 3.VIII, 17.VIII, 31.VIII. Wszystkie zabiegi agrotechniczne były identyczne dla wszystkich kombinacji z wyjątkiem preparatów krzemowych podawanych w dawkach:
- ZumSil – pierwszy oprysk doglebowy 1 l/ha, a następnie 0,5 l/ha/500 l wody;
- AdeSil – pierwszy oprysk doglebowy 15 kg/ha (1,5%), a następnie taka sama dawka poprzez podlewanie przy czym ilość wody była większa (stężenie 0,75%);
- SiliTom – pierwszy oprysk doglebowy 7,5 kg/ha (0,75%), a następnie taka sama dawka poprzez podlewanie przy czym ilość wody była większa (stężenie 0,375%).
Obserwacje i wnioski
Zaobserwowano wzrost zawartości chlorofilu w liściach w zależności od terminu i preparatu o:
- + 4-35% w przypadku ZumSilu,
- + 33-78% w przypadku AdeSilu,
- + 26-72% w przypadku SiliTomu.
Plon handlowy w przypadku preparatu ZumSil wyniósł 7,6 kg/m2 i był o 18% wyższy niż w przypadku kontroli (6,43 kg/m2). Plon handlowy AdeSilu wyniósł natomiast 8,16 kg/m2 – wzrost o 25%. Plon handlowy SiliTomu wyniósł 8,48 kg/m2 – wzrost o 32%.

Odpowiednie wybarwianie (min. 75% czerwonych lub żółtych owoców) posiadało 81% owoców w przypadku preparatu ZumSil i zaledwie 5% zielonych. Rośliny suplementowane AdeSilem miały 72% wybarwionych i 6% zielonych owoców. W przypadku SiliTomu 78% owoców było dobrze wybarwionych, a 8% zielonych. Natomiast w obiekcie kontrolnym tylko 65% owoców było prawie całkowicie wybarwionych i aż 13 % ogólnej liczby owoców stanowiły zielone papryki.
Wszystkie zdjęcia wykonano na plantacji, o której mowa w tekście.
Więcej na temat stosowania krzemu w papryce dowiecie się z poniższego filmu: “Nawożenie krzemem organicznym – fakty i praktyka”.