To jest bez wątpienia jeden z najbardziej istotnych wpisów na naszym blogu. Znajdziecie bowiem tutaj odnośniki do wszystkich najważniejszych treści ze szczegółowym opisem najważniejszych funkcji krzemu.
Poniżej znajdziecie listę, w której punktowo nakreślone są najważniejsze role krzemu. Część z nich jest podlinkowana i wystarczy kliknąć w wybrany odnośnik, aby przeczytać bardziej szczegółowy materiał. Inne hasła nie są podlinkowane… ale będą w przyszłości. To kolejny powód, aby systematycznie odwiedzać naszą „Akademię Krzemu”.
Pozytywny wpływ krzemu na rozwój roślin można podzielić w zasadzie na dwie części. Wszystko dlatego, że pierwiastek ten z jednej strony potrafi „zabezpieczać” roślinę przed rozmaitymi zagrożeniami, a z drugiej strony ma ewidentne przełożenie na wzrost plonu i jego jakości. Ale po kolei.
W jaki sposób krzem chroni roślinę?
Oto czego można się spodziewać po zastosowaniu nawożenia krzemem:
- zwiększa odporność na stres wysokiej i niskiej temperatury
- zwiększa poziom mechanicznej odporności roślin na uszkodzenia (spowodowane np. wiatrem)
- zmniejsza toksyczność jonów soli
- unieruchamia metale ciężkie w glebie i roślinach
- zwiększa odpornośc na patogeny
- ogranicza pobieranie sodu
A jak tego dokonuje?
- zwiększa rezerwę wody w roślinie
- zwiększa elastyczność ściany komórkowej
- aktywnie zatrzymuje wodę żelując ją
- wzmacnia błony komórkowe
- zwiększa ilość trichomów na łodydze
- zwiększa aktywność enzymów antyoksydacyjnych
- powoduje wzrost zawartości związków fenolowych
- tworzy warstwę ochronną na powierzchni rośliny
W jaki sposób krzem wspomaga roślinę?
Drugą gałęzią „działalności” krzemu jest wsparcie jakie zapewnia roślinie. Wsparcie, które koniec końców przekłada się na większy plon o wyższej jakości. Stosując krzem można oczekiwać:
- zwiększania pobierania potasu
- rozwinięcia korzeni drugo- i trzeciorzędowych
- zwiększenia pobierania składników pokarmowych (N, P, K, Ca)
- zwiększenia zawartości chlorofilu
- bujniejszego wzrostu
a w konsekwencji:
- wyższego plonu
- plonu lepszej jakości (od 15 do 30%), czyli lepszego wybarwienia czy kształtu owoców.