Dzisiaj krótki, ale ważny wpis na temat tego w jaki sposób krzem organiczny wpływa na wzrost korzeni roślin uprawnych. Przy czym cały wpis dotyczy krzemu Perma-Guard Agro w postaci preparatów AdeSil (amorficzna ziemia okrzemkowa), ZumSil (kwas ortokrzemowy) oraz SiliTom (amorficzna ziemia okrzemkowa aktywowana kwasem ortokrzemowym). Każdy z tych preparatów ma swoje cechy charakterystyczne. Jednak podstawowym budulcem dla wszystkich trzech jest amorficzna ziemia okrzemkowa najwyższej jakości, która wpływa pozytywnie nie tylko na rośliny, ale i na glebę.
Najważniejsze cechy krzemu organicznego Perma-Guard Agro:
- rozwija system korzeniowy, a w konsekwencji zwiększa pobieranie składników pokarmowych oraz wody,
- korzystnie oddziałuje na glebę odblokowując składniki pokarmowe oraz wspierając rozwój bakterii Azotobacter,
- usprawnia gospodarkę wodną, delikatnie żelując wodę podnosi odporność na suszę oraz przymrozki,
- ogranicza działalność szkodników i chorób (skuteczna metoda w walce z mszycą oraz zabezpieczenie przed chorobami grzybowymi),
- intensyfikuje fotosyntezę zapewniając większy plon o lepszej jakości oraz dłuższej trwałości przechowalniczej.
Skoncentrujmy się jednak na razie na pierwszym punkcie. Zaopatrzenie roślin w krzem powoduje znaczny rozwój sytemu korzeniowego – zwłaszcza korzeni drugo- i trzeciorzędowych, co bezpośrednio przekłada się na większe pobieranie składników pokarmowych oraz wody. Ponadto wysycenie czapeczki stożka wzrostu krzemem sprawia, że korzenie łatwiej przerastają zwięzłą glebę. Wyniki doświadczeń polowych prowadzonych w uprawie truskawki ukazały nawet 7-krotny wzrost korzeni.
Większy i lepiej rozbudowany system korzeniowy, to również silniejszy rozwój nadziemnej części rośliny. To z kolei potwierdzono w trakcie badań na burakach cukrowych w 2018 roku. Ustalono wówczas, iż biomasa liści buraków była większa o 32,1%. Poniżej kilka przykładów…