Jest to jeden z pięciu wpisów, w których opisuję 5 głównych cech działania krzemu organicznego Perma-Guard Agro. Wyróżnienie tego konkretnego krzemu jest bardzo istotne, bowiem badania i doświadczenia na jakich się opieram dotyczą właśnie amorficznej ziemi okrzemkowej i kwasu ortokrzemowego właśnie Perma-Guard Agro. A jak wiadomo, jest sporo różnic między preparatami krzemowymi dostępnymi na rynku.
Wpływ krzemu na glebę
Wracając do tematu krzemu i gleby… Krzem organiczny zawarty w produktach Perma-Guard Agro poprawia wykorzystanie przez roślinę azotu, fosforu i potasu. W przypadku dwóch ostatnich dzieje się tak, ponieważ monomery kwasu ortokrzemowego (najmniejsze z możliwych związków krzemu) odblokowują unieruchomione w glebie składniki, zwiększając tym samym ich dostępność, nawet w niskim pH. Z azotem sytuacja wygląda nieco inaczej, ponieważ krzem organiczny sprzyja intensywnemu rozwojowi bakterii Azotobacter, które syntetyzują wolny azot z powietrza. Wnoszą one spore ilości azotu do bilansu nawożenia roślin, a dzięki krzemowi jest ich więcej. Stosując pełen program wsparcia krzemem można ograniczyć nawożenie NPK o 10-15%.
Warto podkreślić, że krzem jest jedynym składnikiem pokarmowym nie wykazującym antagonizmu względem innych składników pokarmowych dla roślin. Co więcej, to wyjątkowo “przyjazny” pierwiastek, który dobrze współpracuje z innymi składnikami pokarmowymi zwiększając ich pobieranie, a blokuje oddziaływanie metali ciężkich.
