Panuje powszechne przekonanie, że warzywa i owoce to jedne z najzdrowszych produktów żywieniowych. To jest oczywiście prawda. Jednak z uwagi na specyfikę konwencjonalnej produkcji rolnej, uprawa niektórych warzyw i owoców wiąże się ze stosowaniem sporych ilości środków chemicznych. W efekcie część z pestycydów, które zastosowano w danej uprawie może pozostać w postaci “resztek” w produkcie końcowym.
Więcej na ten temat piszemy we wpisie “Pestycydy w warzywach i owocach? Niestety tak.”. Znajdziecie w tym materiale również listę 12 gatunków, w których stwierdzono największą ilość pozostałości (w oparciu o dane Departamentu Rolnictwa USA). Dzisiaj natomiast prezentujemy listę 15 najczystszych gatunków, w których odnotowano najmniejsze ilości pozostałości środków chemicznych.
Miejsce 15 – melon

Miejsce 14 – grzyby

Miejsce 13 – brokuły

Miejsce 12 – kantalupa

Miejsce 11 – kalafior

Miejsce 10 – kapusta

Miejsce 9 – kiwi

Miejsce 8 – szparagi

Miejsce 7 – bakłażan

Miejsce 6 – papaja

Miejsce 5 – cebula

Miejsce 4 – groszek zielony (mrożony)

Miejsce 3 – ananas

Miejsce 2 – kukurydza

Miejsce 1 – awokado
